HTML

Wasabi Running Sushi & Wok Restaurant

A távol-keleti gasztronómia feltérképezése.

Idő

Kedvencek

Friss topikok

A sushi története

Wasabimánia 2010.05.25. 20:59

 A sushi őshazája Japán, valójában Kínából terjedt át a szigetországba. 
A mai modern sushi Hanaya Yohei nevéhez köthető, aki 1820-ban Tokyo-ban nyitott meg sushi boltját melynek neve "Yohei-zushi" volt. Sushi boltját tekinthetjük a mai sushi bárok ősének. Az általa készített sushi rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert, bevezette a nyers halat a sushi hozzávalói közé. Ezt a fajta sushi-t nevezik Nigri-zushi-nak. Ezek manapság a legnépszerűbb sokmindenki által látott, vagy ismert kis sushi falatok, melyet rizs közé tesznek vékony halszeletekkel.
Az első modern sushi-bár 1950-ben nyílt meg Osaka-ban, ekkorra Japánban már minden háztartásban általános ételnek számított a sushi. A mai sushi az 1970-es évektől vált világhírűvé. A nigiri egyébként a kézi készítésű sushi, melyet általában páronként rendelnek és szolgálnak fel. A maki vagy norimaki a hengeresen sodort, rolád típusú sushi, melyet tengerialga-lapokba burkolnak, majd általában 6-8 részre vágva tálalnak. A préselt fajta neve az oshi, melyet kockára vágva szolgálnak fel, és végül inarizushi névre hallgat a töltött szójakocsonya, azaz tofurolád.
A - ma is ismert - japán konyhaművészet kezdetei elég jól behatárolhatóak. A középkorban a szigeteken éhínség pusztított, melyet a rossz és nehezen megművelhető termőföldek eredményeztek. A japánoknak nem volt más választásuk, mint, hogy újfajta élelmiszertermelési módok után nézzenek. Néhány bátor szerzetes útra kelt és tanulni indult a szomszédos Cathajba, ahol rengeteg hasznos dolgot sajátítottak el kínai barátaiktól. Többek között azt, hogy létezik egy olyan növény, mely helyettesítheti a húsokat és a halat. Ez pedig nem más, mint a szója, vagy ahogyan ők nevezik a "földek húsa". A japánok tehát nem röstelltek más nemzetektől, főleg a kínaiaktól tanulni, ám a tanultakat mindig sikerült saját ízlésük szerint átformálniuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wasabimania.blog.hu/api/trackback/id/tr252028562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása